Mikrosvět kávy

Naši kávu známe doslova do těch nejmenších detailů. A to nejen chemických, ale i vizuálních. Rádi o tom přesvědčíme i Vás v naší kolekci mikroskopických snímků světa kávy. Ty vznikaly ve spolupráci s panem Mgr. Jiřím Machačem z Botanického ústavu AV ČR. Rádi bychom mu na tomto místě znovu poděkovali za jeho pomoc s odbornými texty a především za jeho velkou trpělivost a ochotu při plnění našich požadavků při snímání kávy elektronovým mikroskopem.

Díky němu se nám otevřela brána do světa plného detailů a nepředstavitelných tvarů, které spolehlivě dráždí naši fantazii. I přes všechny přednosti elektronového mikroskopu zatím nejsme touto cestou schopni zachytit barvy. Černobílé snímky proto bylo nutné oživit a dodatečně kolorovat. Svět kávy a její nekonečné odstíny chutí jsou pestré a rozmanité, proto jsme dali barvám volnost...

Přijměte, prosím, naše pozvání do fascinujícího mikrosvěta kavy. Světa, který je při běžném pohledu skrytý. Ale díky moderní technice a Vaší fantazii se před Vámi naplno otevře, aby Vás inspiroval.

"Umět se dívat jiným pohledem znamená nechat se vést svými sny a fantazií.
Díky nim se svět kolem nás stává pestřejším a barevnějším."

 

 

Kolekci všech fotografií je možné shlédnout také v Kávovému centru v Praze, které poskytlo své prostory pro trvalé umístění velkoformátových fotografí. Zde si také můžete prohlédnout ucelenou sérii snímků z Mikrosvěta kávy ve stejnojmenné, unikátní obrazové knize Mikrosvět kávy (Nývlt & Menclová, 2015).